Vitamíň není nikdy víc!
Zima je dlouhá. I když ta letošní na nás, ani na silničáře, zatím žádné vysoké sněhové nároky nenakladla, kalendář se nedá obelstít a počet slunečních dnů také ne. Většina z nás tak nosí na těle 8 vrstev, na tváři zelenošedou zombie masku a domů chřipku s angínou. Tu si pak členové rodin, tříd i dalších pracovních, sportovních a MHD kolektivů předávají spolehlivě jako zprávu potrubní poštou a ze zajetí kapesníků se až do dubna dostane málokdo.
Chybí nejenom vitamín D, více hodin denního světla k pohybu, ale i blahodárných účinků slunečního záření. Kde tedy od října do května brát přepotřebný vitamín D? Syntetické vitamínové od A až po Ž zázraky málokdo užívá pravidelně. Zato jídlo, to máme rádi, a ani pravidelnost nám problémy nedělá. Nabízíme pár chytrých tipů, které vás moc nezatíží. Obohatí vás a jsou rozhodně zajímavou prevencí i alternativou k vakcinaci proti chřipce.
1.sádlo místo oleje nebo ztuženého tuku
Poctivé sádlo je nečekaně bohatým zdrojem vitamínu D. Že se vám sádlo nelíbí? Nemáte k němu dobrý vztah, ani nevíte proč? Možná za to může jedna masivní protikampaň nejmenované americké firmy, která vyrábí - ztužený tuk... V každém případě vezměte rozum do hrsti a sádlo na milost, uděláte si výbornou službu nejen z hlediska doplnění vitamínu D, ale i vstřebávání vápníku a detoxikace.
2. slanina a vejce
Můj táta, štíhlý a vysoký sportovec, používá slaninu v jednom nečekaném kontextu – mastí s ní pánev při přípravě palačinek, placek, lívanců a podobně. Neznáme tak palačinky plovoucí v oleji nebo roztopeném másle - a ač byste to neřekli, slanina ani sladký pokrm nijak chuťově neovlivní. Vajíčka zase, to je další oblíbený předsudek, můžete ihned přestat penalizovat za to, že obsahují žloutek a klidně si jej dopřejte například v ranní omeletě. Pokud vám leží na srdci obsah vitamínu D, shánějte se po vajíčkách od slepic z volného chovu. Jejich žloutky ho obsahují až 4x víc než z chovů vězněných v klecích.
3. krevety
Přínos krevet spočívá nejenom v dávce vitamínu D, ale i B a selenu a dobrého cholesterolu. Spousta lidí má problém s jejich plechovou chutí, já jsem jednou dostala tip, který dostane krevety na talíř i zarytým odpůrcům chutě mořských plodů. Tajemství spočívá v marinádě – olivový olej a gulášové nebo steakové koření. Spolehlivě potlačí pronikavou chuť mořských plodů. Vyzkoušejte, ale nepráskněte mě Pohlreichovi :-).
4. sardinky, tresčí játra a kaviár
Rybičková pomazánka je relativně bezpracná cesta, jak dostat vitamín D a nenasycené mastné kyseliny nejenom do puberťáků, ale i do malých dětí. Nemusíme však do pomazánky nutně míchat máslo ani majonézu. Aby byla chutná a zdravá, můžete zkusit tento recept: rybičky jednoho nebo obou druhů smícháme s polovinou tvarohu nebo sýrem Cottage a polovinou bílého jogurtu. Přidáme polovinu najemno nastrouhaného přírodního tofu sýru, pár lžiček kaviáru a chia semínka. Mírně osolíme a dochutíme nakrájenou pažitkou nebo řeřichou.
5. losos a ústřice
Dvakrát týdně. To je správná frekvence, se kterou by se měla mastná ryba, čili například losos, objevovat na našem středoevropském stole. Připouštíme, že s tím lososem to bude jednodušší, ale pokud možno, vyhledávejte zdroj z volného odchytu, obsahuje prý až o 25 % vyšší množství vitamínu D. S ohledem na vyšší kalorickou hodnotu lososa volíme lehčí přílohy, ideálně z čerstvé nebo dušené zeleniny. Na ústřice, pokud si na ně netroufáte sami, si raději zajděte do ověřené restaurace.
Xénia Křížová
Potraviny, po kterých budete krásnější
Chcete být krásnější, ale nemáte peníze na plastické operace a drahé krémy? Zaručený způsob existuje a je dostupný všem. Pokud jste slyšeli o superpotravinách, pak vězte, že jsou správnou cestou jak docílit atraktivnějšího zevnějšku.
Vybrat si můžete ze dvou cest. Jedna je rychlá a efektivní, druhá je zdlouhavější, ale budete mít pevnější pleť, silnější vlasy, nehty a postavu jako lusk.
První způsob jak vám potraviny přihrají atraktivitu je jasný .Štangle salámu, kterou nakrájíte a naservírujete partnerovi, z vás v jeho očích samozřejmě vykouzlí nejkrásnější partnerku/partnera pod sluncem, to však není tématem tohoto článku.
My si zvolíme druhou a zdlouhavější cestu. Zaručujeme vám však, že v tomto případě, stejně jako u diety, bude pomalejší postup ten trvalý. Zaměříme se na časem prověřené potraviny, které k vám přilákají okouzlené pohledy nejen toho jednoho, ale i všech kolegů a kamarádů. Protože se chceme líbit úplně všem, ať už z lásky, nebo ze soutěživosti ;)
ZÁZRAČNÉ POTRAVINY
OVESNÉ VLOČKY
Díky pomalu vstřebatelným sacharidům si vločky zajistily přední místo v dietním jídelníčku. Vláknina, kterou obsahují, zamezí chuti na sladké, čímž bude hlídat vaše lepé tvary a zároveň se postará o čistou a zářivou pleť. Nezanedbatelný je také obsah zinku, po kterém můžete pevnými nehty pročesávat bohatou hřívu třeba proti hollywoodskému slunci.
OLIVOVÝ OLEJ
Blahodárné účinky známe po stovky let. Zázračná tekutina, bohatá na esenciální oleje a nenasycené mastné kyseliny, pomáhá při prevenci rakoviny a celkově regeneruje organismus. Skvěle se hodí, pokud jste měli náročný den. Kápněte si trochu do čerstvého salátu, nebo na nehtová lůžka. Výborně se také hodí na přípravu domácí masky na vlasy. Roztřepených konečků se zbavíte tak, že smícháte polévkovou lžíci oleje s rozšlehaným vajíčkem a směs necháte na vlasech působit půl hodiny. Poté hlavu umyjte vlažnou vodou (abyste si nezadělávali na omeletu). Dalším zlepšovákem olivového oleje je odličování. Nemůže setřít voděoodolný make-up? Ponořte odličovací tampon do teplé vody a kápněte na něj olej. Po líčidlech nezbude ani stopy.
SALÁTOVÁ OKURKA
Skvěle se hodí nejen v případě, že v butiku dostanete amok a rozhodnete se koupit džíny o velikost menší. Ano, skončíte na salátové okurce a časem jistě na kapačkách. V tom případě vám ale zůstanou oči pro pláč a po pláči oči opuchlé. Přiložte na víčka chladivé plátky a nechte se hýčkat léčivou silou vitamínů C, B1 a B2.
MED
Když budete pilní jako včeličky, dočkáte se zkrášlujícího účinku medu. Má nejen protizánětlivé a antibiotické účinky, ale zbaví vás také akné. Zavolejte k počítači svého sedmnáctiletého pana Vševědoucího, zde má recept na domácí krém. Smícháme několik lžiček oleje z obilných klíčků s vazelínou a lžičkou medu. Tuto směs ať si nanáší po dobu jednoho týdne na obličej před spaním a nechá krém působit. Pravděpodobně se ošívá, ale až se vám v lednici objeví záhadná směs, budete vědět, odkud vane vítr.
CITRÓN
Pro silné povahy. Očistěte obličej od líčidel a pomažte ho citrónem. Tato štiplavá metoda vám stáhne póry. Nechte působit několik vteřin, opláchněte obličej a ošetřete ho běžným krémem.
RYBY
Především ty mořské vám uleví od premenstruačního syndromu a lupénky. Poslouží také proti pnutí suché pleti.
SUŠENÁ SYROVÁTKA
Nedílná součást fitness koktejlů pomáhá díky vysokému množství hořčíku při minimalizování celulitidy. Reguluje trávicí systém, čistí střeva a zamezuje zácpě.
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Tato dřevokazná houba vám podle svého přiřazení napoví, že po její konzumaci vás nikdo neoznačí za “starou větev”. Díky glukanu se jí přezdívá elixír mládí. Seženete ji ve formě potravinových doplňků, ale skvěle chutná i jako součást pokrmů. Vy, jako nově mladí, ovšem nevařte, tuto činnost přenechejte babičce.
HROZNOVÉ VÍNO
Pokud se cítíte zavodnění a cítíte se jako balón, pak je pro vás hroznové víno ideální. Rozproudí lymfatickou mikrocirkulaci a zbaví vás otoků. Nezanedbatelný je také jeho vliv na kruhy pod očima, které způsobuje únava, stres a cigarety. Pojídání hroznů také vypadá sexy, jak jistě znáte z filmů, takže získává další bonusové body.
V závěru si vyjmenujeme potraviny a nápoje, které vám naopak škodí a jistě není žádným překvapením, že jsou to všechny vaše oblíbené. Rafinované cukry, alkohol, kyselinotvorné potraviny a živočišné tuky. To vše v přehnané míře. Pokud si nejste jistí tím, co je přehnaná míra, pak je to ta míra, kterou praktikujete první týden po výplatě.
Přejeme vám krásnější zítřky a nezapomínejte, krása vychází především zevnitř, nebo v nejhorším případě z dobrého osvětlení.
Jednoduchá rovnice na přípravu 99 druhů zeleninových salátů
Šéfkuchařem v obyčejné kuchyni, vyhlášeným mezi kamarády, s referencí na jídla, které se mezitím staly značkou. Mezi mými kamarády se mým salátovým chodům říká „šalát.“ Ani nevím, jak se staly pojmem, slovo je slovenské, protože jsem Slovenka a pozvánka „príď na šalát“ zatím nikdy nebyla odmítnuta.
Většina mých hostí říká, že když si doma udělají salát, moc jim nechutná a ještě se ptají, jak je možné, že nikdy neudělám dvakrát stejný. Není to žádná složitá alchymie, několikrát jsem na požádání připravila tahák pro kamarádky, poměrně rychle naběhly na systém nákupu a přípravy a jsou mi teď vesele „šalátově“ v patách.
Jelikož nesnáším recepty a nikdy se mi nechce podle nich vařit, nebudu vám žádné vnucovat. Níže najdete 7 „okruhů,“ v každém z nich dlouhý seznam ingrediencí. Do každého z okruhů můžete libovolně sáhnout a vybrat, co se vám líbí, na co máte chuť nebo zrovna vlastníte ve spíži. Jediná podmínka je vybrat z každého okruhu minimálně jednu ingredienci. Nemůžete minout. Větší mísa je výhodou. Příprava je maximálně 20 minut, když nepočítám případnou tepelní úpravu některých ingrediencí.
1. Okruh – Zelený základ
Jakékoliv listy. Lollo roso, lollo biondo, ledový, hlávkový, římský, čekanka bílá a červená, dubáček, rukola, polníček, čínské zelí, čerstvý špenát, štěrbák, locika).
2. Okruh – Barevné zpestření
Jakákoliv čerstvá barevná zelenina. Rajčata žlutá a červená, papriky, okurky, mrkev, řepa, ředkvičky apod.
3. Okruh – Masa
Kuřecí, ryba, uzený losos, krevety, řízky, šunka, tuňák, apod.
4. Okruh - Chuťovky
Čerstvé nebo podušené hnědé nebo bílé žampiony, vajíčka, bílé nebo červené fazole z konzervy, olivy černé nebo zelené, broskve z konzervy, čerstvé mango, čerstvé měkké avokádo, nakládaná řepa, kukuřice, sušená rajčata, pomeranč, jablko, žlutý meloun, ananas z konzervy, bílý jogurt, hroznové víno, šmakoun, dušené zelené fazolky, chřest čerstvý nebo povařený, pomelo, toust, pizza chléb, bageta s rozpečeným máslem, vychladnuté těstoviny, dušený špenát, mořské plody, rýže, brambory, apod.
5. Okruh - Sýry
Slaný, zrající, plesnivý, čerstvý, uzený, neuzený, balkánský, kozí, tofu, cottage, bryndza, ovčí sýr, apod.
6. Okruh - Oleje a jiné
Olivový s jakoukoliv příchutí, např. s příchutí bazalka, chilli, česnek, mandle, zelená jablíčka, sezam, dále olej ořechový nebo dýňový, balsamico, slivková omáčka, apod.
7. Okruh – Dochucení
Prolisovaný česnek, nakrájená mladá nebo červená cibule, sušené brusinky, sušené rozinky, sušené slivky, brusinkový kompot, semínka všeho druhu, například slunečnicová, lněná, sezamová nebo dýňová, vlašské nebo piniové oříšky, bylinky jako jsou čerstvá bazalka, pažitka nebo řeřicha, med, oříškové máslo, sůl apod.
Pozn.: solíme, olejujeme a jakkoliv jinak dochucujeme až na talíři, ne hromadně v míse – salát pak tak rychle nevadne a vypadá krásně čerstvý.
I když by vás to možná nenapadlo, k salátům si můžete nalít například neochucený kefír nebo kyselé mléko.P