Tento web nijak nesouvisí se společností SPAR a slouží pouze jako archiv její činnosti v ČR.

Česnekové špagety s houbami

Na pánvi zahřejeme 1 lžíci oleje a zprudka na něm orestujeme houby, aby změkly a zezlátly. Přidáme česnek, ještě minutku smažíme a pak vše nasypeme do mísy. Přidáme petrželku a dobře promícháme. Na pánvi na zbytku oleje osmažíme cibuli a celer (cca 5 min), přidáme rajčata, chilli a sůl a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň, přiklopíme a vaříme 10 min, aby omáčka zhoustla. Mezitím si uvaříme špagety. Zcezené je smícháme s omáčkou. Na každou porci dáme houby s česnekem a petrželkou.

Složení

pro 4 osoby
2 lžíce SPAR olivového oleje
250 g žampionů nakrájených na kostky
1 hrst petrželky
1 ks cibule nakrájené na drobno
1 ks nasekaného celerového řapíku
400 g konzervy SPAR rajčat
0,5 lžičky chilli
300 g SPAR špaget

Kiš

Těsto rozválímena plech, poklademe šunkou, pórkem a polovinou nastrouhaného sýru. V míse rozšleháme vejce, kysanou smetanu, trochu mléka a sůl s pepřem. Nalijeme hmotu na těsto a posypeme zbytkem nastrouhaného sýru. Pečeme v troubě cca 30 min při teplotě 180 °C.

Složení

pro 4 osoby
1 ks SPAR listového těsta
20 dkg SPAR šunky
1 ks pórku
20 dkg tvrdého sýru
4 ks vajec
1 ks kelímku SPAR zakysané smetany
1 dcl mléka
1 špetka soli
1 špetka pepře

Kuřecí maso s lečem

V hluboké pánvi nebo rendlíku orestujeme na oleji kuřecí maso a česnek. Poté přidáme lečo a dusíme do měkka. Osolíme a podle chuti opepříme. Případně můžeme ještě nakonec zjemnit smetanou. Podáváme s dušenou rýží.

Složení

pro 4 osoby
400 g kuřecího masa
1 stroužek česneku
4 lžíce SPAR olivového oleje
1 sklenička SPAR leča
1 balení SPAR rýže
1 špetka soli
1 špetka pepře

Lososový Koláč

Brokolici asi 5 min povaříme, scedíme a osušíme. Rozmixujeme polníček se zakysanou smetanou. Směs podle chuti osolíme a opepříme. 2 třetiny těsta rozválíme do obdélníku a dáme na plech. Po celé ploše ho vidličkou propícháme a dáme na 10 min péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na 2 cm široké pruhy. Na zapečené těsto rozprostřeme zelený základ z polníčku a smetany, navrch rozdělíme brokolici a lososa. Nakonec ozdobíme pruhy z těsta, potřeme mírně našlehaným vajíčkem a pečeme 20–25 min dozlatova.

Složení

pro 4 osoby
100 g růžiček SPAR brokolice
70 g nasekaného polníčku
4 lžíce zakysané SPAR smetany
500 g SPAR listového těsta
150 g lososa
1 ks vejce
1 špetka soli
1 špetka pepře

Pečený paprikáš

Předehřejeme troubu na 180 °C. Maso nakrájíme na kostky a obalíme v mouce. V hrnci rozpálíme lžíci oleje a necháme na něm maso zatáhnout a zhnědnout. Maso vyndáme a do hrnce přidáme olej, nasypeme cibuli a do zlatova opečeme. Přidáme česnek, houby a papriku a opékáme 5 min do změknutí. Do hrnce vrátíme maso, přidáme rajčata a přilijeme vývar. Přiklopíme a pečeme 2–2,5 hod dozměknutí masa. Dosolíme. Podáváme posypané petrželkou a zakapané kysanou smetanou.

Složení

pro 4 osoby
500 g hovězího zadního masa
3 lžíce osolené opepřené SPAR hladké mouky
1 lžíce SPAR olivového oleje
1 ks velké cibule přepůlené a rozdělané na lupínky
2 ks rozmačkaných stroužků česneku
250 g přepůlených hnědých žampionů nebo hříbků
1 ks červené papriky na kostičky
1 lžíce pálivé papriky
2 lžíčky kmínu
400 g SPAR plechovky rajčat
300 ml vývaru
1 ks malého svazku petrželky
1 ks zakysané smetany

Salámová pomazánka

Salám nastrouháme nebo na velmi jemno pokrájíme a dáme do větší misky. Přidáme nadrobno nakrájné okurky a cibuli a promícháme. Do malém rendlíku dáme kečup, olej, ocet, hořčici a cukr a krátce povaříme, až se všechny ingredience spojí do hladké kaše a necháme vychladit. Vychladlou kaši přidáme k salámu, osolíme, opepříme. Nakonec vmícháme podle chuti majonézu.

Složení

pro 4 osoby
300 g SPAR cabanossi (nebo jiného salámu)
2 lžíce SPAR kečupu
2 lžíce SPAR olivového oleje
2 lžíce octa
2 lžíce hořčice
1 lžíce cukru
2 ks kyselých SPAR okurek
1 ks malé cibule
1 ks majonézy
1 špetka soli
1 špetka mletého pepře

Salámový salát

Salám, sýr a okurky nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno a v misce smícháme s prolisovaným česnekem a utřeným s troškou soli. Pak vše prošleháme s octem, olejem, pepřem a hořčicí na zálivku. Přisypeme nakrájený salám, sýr a okurky. Vše dobře promícháme a případně dochutíme. Necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.

Složení

pro 4 osoby
400 g SPAR Cabanossi (nebo jiného točeného salámu)
250 g plátků sýru typu ementál nebo eidam
250 g SPAR sterilizovaných okurek
1 ks větší cibule
1 ks stroužku česneku
6 lžic SPAR octa
4 lžíce SPAR oleje
1 lžíce cukru
1 lžička hořčice
1 špetka soli
1 špetka pepře

Škvarkové placky

Smícháme obě mouky, prášek do pečiva, vejce a škvarky a přilijeme mléko. Mléka dáme tolik, aby bylo těsto vláčné. Těsto vyválíme a formičkami nebo radýlkem krájíme tvary, přendáme na plech, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a případně dosolíme (podle slanosti škvarků).

Složení

pro 4 osoby
20 dkg SPAR hladké mouky
20 dkg SPAR hrubé mouky
2 ks vajec
20 dkg mletých škvarků
1 ks prášku do pečiva (stačí 1/2)
1 trochu SPAR mléka
1 ks vejce na pomazání

Slaný koláč s hráškem

Troubu předehřejeme na 200 °C. Vejce našleháme a promícháme je s hráškem, přidáme nastrouhaný sýr a na kostky nakrájenou mozzarellu. Podle chuti osolíme a opepříme. Těsto vyválíme na plát silný asi 4 mm. Vyložíme jím koláčovou formu a do připraveného korpusu nalijeme hráškovou směs. Pečeme 25 min.

Složení

pro 4 osoby
4 ks vajec
300 g SPAR hrášku
50 g sýru typu ementál
100 g mozzarelly
1 ks pažitky
200 g SPAR zakysané smetany
400 g SPAR listového těsta
1 špetka soli
1 špetka pepře