Tento web nijak nesouvisí se společností SPAR a slouží pouze jako archiv její činnosti v ČR.

Salát s avokádem a vinnou zálivkou

Postup:

Připravte si zálivku. Všechny přísady kromě šalotky dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře protřepejte.

Na závěr do zálivky přidejte nadrobno pokrájenou šalotku, promíchejte a odložte stranou do doby, než budete salát servírovat.

Nyní si připravte salát. Avokáda rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Dubáček a polníček omyjte a osušte.

Listy salátu nathrejte do mísy, přidejte plátky avokáda a omytá a rozpůlená cherry rajčátka. Ředkvičky omyjte a nakrájené na plátky přidejte do mísy s ostatní zeleninou. Promíchejte.

Před podáváním přelijte salát připravenou zálivkou, opatrně promíchejte a rozdělte na jednotlivé porce. Ihned podávejte.

Složení

pro 4 osoby
1 ks salátu dubáček nebo směsi listových salátů
100 g polníčku
2 ks zralého avokáda
250 g cherry rajčátek
1 svazek ředkviček
70 ml extra panenského olivovoého oleje
25 ml čerstvého vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
1 ks malé nadrobno nakrájené šalotky
1 špetka mořské soli a čerstvě namletého pepře

Citronové těstoviny s bazalkou

Postup:

Do vroucí osolené vody přidejte olivový olej a těstoviny. Tagliolini vařte do poloměkka, aby byly na skus al dente. I když jsou v tuto chvíli ještě tvrdé, slijte je. Vlastním teplem ještě trochu změknou.

V pánvi rozpusťte máslo a přidejte kousky oloupaného a nakrájeného citronu. Přidejte trochu vývaru a uvařené těstoviny. Promíchejte a přidejte natrhané lístky bazalky.

Jednotlivé porce rozdělte na talíře a před podáváním posypte hoblinkami parmezánu.

Složení

pro 4 osoby
400 g těstovin (dlouhé nudle - např. tagliolini)
100 ml kuřecího vývaru
50 ml extra panenského olivového oleje
80 g másla
1 ks citronu v bio kvalitě
1 ks bazalky
1 ks parmezánu
1 špetka soli

Vepřové kotlety se zelím

Nejprve si připravte maso. Kotletky očistěte, nasekejte na jednotlivé porce a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte mikrotenovou folií a uložte do chladu.

Mezitím se pusťte do přípravy zelí. Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.

Připravte si pesto. Rozdrťte česnek, přidejte sůl, bazalku, parmezán a pomocí kuchyňského robota vše společně promixujte. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte dle chuti.

Osolené a opepřené kotletky opečte na pánvi a následně je dejte na chvilku dopéct do trouby.

V menším kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.

Kotletky se zelím naservírujte na talíř a ihned podávejte.

Složení

pro 4 osoby
500 g kotlet
1 ks menší hlávka zelí
1 lžíčka másla
1 ks extra panenský olivový olej
1 větvičku rozmarínu
1 špetka soli a pepře
1 šálek nastrouhaného parmezánu
1 hrst lístků bazalky
200 ml extra panenského olivového oleje
1 špetka soli a pepře

Grilovaný filet z lososa s opečenými bramborami

V pánvi na mírném žáru prohřejte olivový olej s česnekem. Promíchejte a sundejte z plotny. Dejte do misky, přidejte citronovou šťávu i kůru a směs bylinek. Promíchejte.

Rybí filety potřete připravenou směsí, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. V pánvi grilujte jednotlivé filety nejprve kůží dolů, přibližně 4 minuty.

Mezitím v pánvi na troše másla s olejem opečte dozlatova brambory.

Filety otočte a pokračujte v grilování ještě 1 minutu. Poté je spolu s opečenými bramborami rozdělte na talíře.

Každý filet přelejte zbývající šťávou z pánve, ozdobte kouskem citronu a podávejte.

Složení

pro 4 osoby
4 ks filety z lososa
500 g brambory vařené ve šlupce, nakrájené na 1 cm silné plátky
1 dcl Extra panenský olivový olej
4 stroužky česneku, utřené
2 ks citrony v bio kvalitě (kůru z nich nastrouhanou a šťávu z nich vymačkanou)
1 hrst směsi čerstvých bylinek (bazalky, rozmarýnu, tymiánu a hladkolisté petrželky)
1 špetku ořské soli a čerstvě namletý pepř
1 ks několik kousků citronu na ozdobu

Kuřecí játra na majoránce

Játra očistěte a rozdělte na menší kousky.

V pánvi na rozpáleném oleji je opečte, počítejte 2-3 minuty z každé strany. Po otočení je osolte a opepřete.

V této fázi k nim přidejte cibulku, lístky majoránky a česnek. Podlijte vínem a duste několik minut.

Nyní do pánve přilijte smetanu a nechte zlehka svařit. Na úplný závěr zjemněte omáčku kouskem másla.

Podávejte s opečeným toastem.

Složení

pro 4 osoby
500 g kuřecích jater
100 ml suchého bílého vína
200 ml smetany ke šlehání
1 cibuli najemno nakrájenou
1 menší jablko nakrájené na kostičky
6 větviček čerstvé majoránky, lístky z nich obrané
1 stroužek česneku, najemno nasekaný
1 kousek másla
1 ks Extra panenský olivový olej
1 špetka soli
1 špetka čerstvě namletý pepř
4 ks Opečený toast jako přílohu

Tagliata s omáčkou ze zeleného pepře

Maso rozdělte na 4 porce, které podle potřeby naklepejte na tloušťku 1 cm. Je lépe používat nůž na plocho, vyhýbejte se vroubkovaným paličkám na maso. Maso osolte a opepřete.

V pánvi rozpalte olej a vložte na něj maso. Opékejte maximálně 1 minutu z každé strany. Během pečení maso několikrát obraťte. Jakmile je hotové, vyndejte ho z pánve a uložte na teplé místo.

Do pánve přilejte brandy a nechte ho téměř vyvařit. Přilejte hovězí vývar a obsah v pánvi svařte na třetinu. Přidejte smetanu a zelený pepř, provařte a dle chuti dochuťte.

Maso nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přelejte omáčkou ze zeleného pepře a ihned servírujte.

Složení

pro 4 osoby
800 g hovězí roštěná
150 ml hovězího vývar
1 dl brandy
150 ml smetany ke šlehání
1 lžička nakládanýho zelený pepř bez nálevu
20 g másla
30 ml extra panenského olivového oleje
1 špetka soli
1 špetka čerstvě namletého pepře

Kuřecí prsa na pažitce

Kuřecí prsa osolte a opepřete z obou stran. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu na těstoviny.

Rozpalte pánev, přidejte trochu oleje a opečte na něm kuřecí prsa. Nejprve kůží dolů. Opékejte přibližně 10 minut, pravidelně otáčejte. Hotové maso vyndejte a uložte ho na teplé místo.

Do pánve přilejte bílé víno, nechte odpařit a následně přidejte vývar. Obsah pánve svařte na polovinu, přidejte smetanu a provařte. Dochuťte dle chuti citronovou šťávou, eventuálně solí a pepřem.

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Jakmile jsou hotové, vyndejte je do pánve nebo do nádoby s rozpuštěným máslem, promíchejte a rozdělte je na talíře.

Do omáčky přidejte pažitku, kuřecí maso a krátce prohřejte. Maso rozdělte na talíře s těstovinami, přelejte omáčkou a dle chuti dozdobte zbylou pažitkou. Ihned podávejte.

Složení

pro 4 osoby
4 ks kuřecích prs nejlépe s kůží
100 ml rostlinného oleje
100 ml suchého bílého vína
150 ml kuřecího vývaru
150 ml smetany ke šlehání
20 ml čerstvě vymačkané šťávy z půlky citronu na dochucení omáčky
20 g másla
2 snítky čerstvého timiánu
1 špetka soli
1 špetka čerstvě namletého černého pepře
250 g vaječných těstovin, (nejlépe pappardelle nebo tagliatelle)
50 g másla

Flambované ovoce

V hrnci přiveďte k varu vodu. Na 20 vteřin do ní vložte připravené broskve, poté je rychle vyndejte a zchlaďte v misce s ledovou vodou. Broskve oloupejte, rozpulte a odstraňte pecku.

V pánvi rozehřejte máslo, přidejte vanilku, cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte broskve, krátce prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.

Do pánve nalijte rum, zahřejte a nakonec zapalte.

Broskve rozdělte na talíře a přelijte vzniklou omáčkou.

Na závěr dejte na každý talíř porci vanilkové zmrzliny a ihned podávejte.

Složení

pro 4 osoby
4 ks broskve
1 ks vanilkový lusk
40 g másla
50 g hnědého cukru
4 cl Čerstvě vymačkanou šťávu z půlky citronu
1 dl kubánského rumu
4 porce vanilkové zmrzliny
1,5 l vody

Ananas s vanilkovou zmrzlinou

Postup:

Ananas očistěte a ukrojte z něj 4 plátky o síle přibližně 3 cm. Vykrojte střed z každého plátku.

V pánvi na rozehřátém másle orestujte jednotlivé plátky ananasu, přibližně 30 vteřin. Vyndejte z pánve a uložte stranou.

Do pánve přidejte cukr, citronovou a ananasovou šťávu a vanilkový lusk. Vše společně povařte do zhoustnutí a přidejte rum.

Na závěr do omáčky zašlehejte kostičky studeného másla, přidejte plátky ananasu a nechte mimo oheň zlehka prohřát.

Plátky ananasu dejte na talíře, každou porci přelijte omáčkou, přidejte porci kokosové zmrzliny a na závěr dozdobte lístkem čerstvé máty. Ihned servírujte.

Složení

pro 4 osoby
1 ks zralého ananasu
4 porce kokosové zmrzliny Ana
40 g másla
20 g másla do omáčky (vychlazeného a nakrájeného na kostičky)
1 ks citronu
0,5 ks vanilkového lusku
100 ml 100% ananasového džusu
60 g hnědého cukru
20 cl bílého rumu
4 ks lístků čerstvé máty