Tento web nijak nesouvisí se společností SPAR a slouží pouze jako archiv její činnosti v ČR.
vareni

Po stopách pořadů o vaření

Do omrzení vařit stále ta samá jídla? Ne. Nudíte se nad starou pánvičkou? Ano. Jste alergičtí na povzdechy členů rodiny, kteří u stolu nejsou vděční ani co se za rybí prst vejde? Ať si dají ke kručícímu břichu repráky, nevděčníci. Jestli ve vás dřímá kuchařský majstro, pak jistě sledujete kulinářské televizní pořady, online recepty a s nimi spojenou internetovou diskuzi pod recepty. Kdo by se také neinspiroval libovými názvy pochoutek ze všech koutů světa? Žijeme v době, která foodies přeje. Kde se vlastně vzal tolik oblíbený trend televizního vaření?

Za vším hledej ženu a za plotnou nejdříve. Byla to pravděpodobně malá holčička, která jako první vařila panenkám něco naprosto bombastického. Dort ozdobila třpytkami, korálky a pro hezčí barvu vrchni patro pomalovala máminou rtěnkou. Tato malá hospodyňka má jistě na svědomí fenomény televizních kulinářských pořadů a focení jídla, se všemi fígly, které vás přesvědčí, že stoprocentně uděláte úplně tu samou pizzu, jako je ta vyfocená na obale polotovaru. Jak tato dívenka rostla, emancipovala se a hodila mámě k nohám vařečku s tím, že si nehodlá budovat věno, nýbrž kariéru. A odešla do světa reklamy, kde si samozřejmě nevzala account managera, aby s ním žila šťastně až do smrti. Předložila mu ale návrh reality show o životním stylu. Dnes máme bezpočet oblíbených relací o vaření. Která je vaše oblíbená?

Vaříme „jako“ doma

Aby vaření pro diváky obstálo, musí nabídnout něco atraktivního. Vybrat si můžete z několika následujících modelů.

Kulinářský cestopis, kdy moderátor ochutnává exotické pochoutky po celém světě. Zároveň přibližuje atmosféru a chloubu konkrétní země.
Kuchař vaří jako by byl u sebe doma. To je ten člověk, kterému děti neháží kočku do umyvadla a nemotají se mu pod nohama.
Vaří pro vás celebrita. Příjemná, nepříjemná, s pochopením, že máte malý rozpočet a hodně hladových krků, nebo ta, která niky nevařila, ale (nejspíš proto) na kameru vypadá k nakousnutí.
Skupina lidí si vaří navzájem a soutěží o to, kdo má nejchutnější menu.
Připravuje se speciální tabule pro příležitost, kterou pravděpodobně divák nezažije. Jako je příprava večeře pro královnu, nebo opulentní svatební hostina VIP osoby.
Dnes si zkrátka můžete vybrat nejen co vařit a jíst, ale také pořad podle chuti.

Není už ten pořad prošlý?

Začátky televizního vaření najdeme ve 40. letech v USA, kdy ženy zůstávaly doma a do práce chodili téměř výhradně muži. Za moderátorky byly vybírány rovněž ženy, se kterými se divačky mohly ztotožnit. Prostor byl věnován především osvojení si základů vaření a pečení, čímž není míněno, že by snad dámy cpaly kachnu do kávovaru, ale přeci jen: Proč si nerozšířit záběr?

V 60. a 70. letech se uvolnily nejen mravy, ale i rozumování nad sporákem. Je libo připravit si sushi, nebo marinovanou stonožku? Takový pořad se najde, nebo připraví. Vše co si divák přeje. Na řadu přichází experimentování, rodí se kuchařské hvězdy, divák si uvědomuje, že není nutné si k večeři ohřát sekanou. Tedy pokud má čas a chuť věnovat vaření čas, nebo nemá vážně dobrou sekanou.

V devadesátých letech vznikl televizní program Food Network věnovaný výhradně vaření. Z jeho produkce nejspíš znáte hvězdy, jako jsou Julia Child (předloha pro film Julie a Julia) a Jamie Oliver. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat, a proto také ostatní země do vysílacího schématu zařadily obdobné pořady.

V naší telky jistě znáte třeba Kluci v akci, Ano, šéfe, Babicovy dobroty, Česko vaří s Pohlreichem a další čarování nad hrncem. Všechny tyto programy spojuje ústřední motiv jídla, dále někdo, kdo věčně nehasí sporák, příprava jídla se podává jako návod a taky ho sní někdo, komu ale příšerně závidíme, protože se vaření povedlo na první dobrou.

Tajná ingredience

Překvapí vás, že přestože je v hlavní roli jídlo, ve skutečnosti se zaměřujeme na něco úplně jiného? Kolikrát byl Zdeněk Pohlreich sprostý. Proč si ti lidé doma neuklidí, když ví, že se u nich bude vysílat? Ta ženská se snad stříhala křovinořezem! Dovolit si takovou kuchyň, to abych se domů chodil jenom převlíknout.

A lidé chtějí mít to nejlepší. Nejzábavnější pořad, nejcharizmatičtějšího moderátora, tamten hrnec, který se snad sám i nablýská. Vaření podle předlohy je zkrátka hra, díky které si dopřejete pocit, že máte rozhled (minimálně jste večer nakoukli do panelákové kuchyně učitelky na mateřské z Horní Dolní) a jdete s dobou.

Pokud si chcete připravit jídlo podle televizní předlohy, poctivě se připravte. Všechny, a správné, suroviny (nebo babicujte) čekají na lince, zaplacený je plyn i elektřinu, nepropásnete oblíbený pořad a máte po ruce vhodné náčiní. A když už jsme u toho nakupování ingrediencí, sbírejte body a pořiďte se parádní italské nádobí a kuchyňské spotřebiče, které v INTERSPARu dostanete se slevou za nasbírané body.

Dobrou chuď přeje Petra Macháčková

gril

GRILantní tipy

Konec léta se blíží, nebudeme to zdržovat, zveme vás na last minute grilování letošní sezony, pak už je to s přízemními mrazíky venku jen na vlastní nebezpečí :)

Připravili jsme pro vaše grilovací menu několik nezávazných rad a tipů ke každé položce a začínáme: hudbou!

Položka nálada:

grilování je rituál, relax, experimentální laboratoř vůní a chutí, společenská událost. Grilování je všechno, jen ne upachtěné sporákování, zatímco se ostatní smějí a vám utíká děj. Při grilování nejste zapomenutí v kuchyni, jste středobodem pozornosti, šéfkuchař a tvůrce požitků. K té správné atmosféře poklidného večera, kde se zpomalil čas, tlumeně svítí slunce a pak lampiony a zahradní nábytek má měkké polstrování, se výtečně hodí tyto melodie: Seal, Shade, Lana del Rey, Jessie Ware, Nick Cave, Noora Noor nebo třeba Nouvelle Vague. Položka fashion:

no nepůjde to v umaštěných maskáčích a triku po strejdovi, nezlobte se. Gril není táborák, je to seznamka, happening, ze kterého se pravděpodobně díky některému z účastníků dostanou fotky na facebook. Prohrabte skříň a buďte uvolněně, nenuceně, domácky – elegantní! Položka maso:

maso by mělo mít čas si hodinku před grilováním poležet v pokojové teplotě. Pak už jen marinujte a obracejte s citem a trpělivostí: jehněčí kotletky, steaky, vepřová a hovězí žebra, čínské krevetky, kuličky z mletého masa, hovězí filet, kuřecí prsa/křidélka/stehýnka, losos, pstruh, kapr, steak z tuňáka, platýz, pražma, makrela, mořský vlk! Položka marinády:

míchejte, míchejte co dům dá, ale nepřežeňte to s počtem ingrediencí, ať z toho není marinádová obdoba UHO. Důležité je respektovat dominantní chuť a tu pak jen rozvíjet. Zázvor, sójová omáčka, kokosové mléko, kari pasta, med, saké, mirin, pivo, švestková omáčka, kmín, chilli, černý pepř, mořská sůl, majoránka, bourbon, hořčice, worchester, melasa, koriandr, kajenský pepř, citrón, oregano, tabasco, ochucené olivové oleje...

Položka přílohy:

kukuřičné klasy, hlavičky žampionů obalené ve slanině se směsí sýra a slaniny v kloboučcích, rajčata plněná kuskusem s petrželí a balkánským sýrem, tortilly, česnekový chléb, toasty na grilu, bagetky, pizza chléb... Položka zelenina:

marinovaný lilek/cuketa/patizon/dýně s hoblinkami parmezánu, rajčata s kozím sýrem, červené papriky s nivou, žampiony s hermelínem, žluté papriky z mozzarellou, fíky s čedarem. Položka saláty:

zelený salát, červená řepa, ředkvičky, ořechy, kozí sýr. Rukola, marinované rozinky, červená cibule, baby kukuřice, piniové oříšky. Lollo bianco, hroznové víno, niva, cibulové kroužky. Colesslaw na tisíc způsobů. Položka pití:

- vychlazené pivo, okurkové bowle, (ne)alkoholické mojito, domácí ledový čaj s kousky ovoce, broskvové bellini, domácí limonáda z grapefruitu...

Položka ovoce:

meruňky, hrušky, jablka, banány, nektarinky, ananas, grapefruit, pomelo... Mírně vychlazený gril, ovoce na tácek, vše posypat třtinovým cukrem a skořicí a zakapat rumem, ozdobit meduňkou, mátou nebo bazalkou a podávat se zmrzlinou a dekou, protože už je asi trochu zima...

Mgr.Xénia Křížová

dovolena

7 tipů pro stravování na dovolené, které změní váš pohled na ubytování bez jídla

Sepsali jsme pro vás užitečné dovolenkové-stravovací tipy, které by vás možná nenapadly a které vás možná inspirují k tomu, podívat se na „dovolenou bez stravy“ jinýma očima. Ne každému vyhovují organizované polopenze, ne každý chce po výživné all inclusive dovolené doma nakupovat o číslo větší oblečení. Pokud chcete mít po návratu z dovolené dobrý pocit, mějte svoje stravování pod kontrolou, vařte si sami.

Pryč jsou ovšem i ty časy, kdy si z nás dělala legraci celá Evropa a vlastně i my sami, paštikáři a polévkáři v prášku. Po sedmi dnech strávených na pytlíkových polotovarech se dovolenkující rodina vracela do domácí kuchyně polootrávená glutamanem sodným, s touhou po domácích knedlících a čerstvé zelenině. Dnes je však nabídka potravin a surovin široká, nápaditá a bohatá, škoda nevyužít.

Na dovolené se zkrátka a dobře lze stravovat:

  • důstojně
  • zdravě
  • levně
  • rychle (příprava do půl hodiny)
  • dietně
  • a s nenáročnou přípravou v apartmánech s vlastní kuchyňkou

Stačí k tomu pár chytrých rad, chladící box do auta a šikovný nákupní seznam dle jednotlivých jídel, včetně čerstvých potravin – ovšem pracující s jejich trvanlivostí.

TIP 1: nejhorší noční můrou hospodyněk, které se celý rok těší na dovolenou je představa, že jakmile se rodina dokodrcá na místo určení, ony se, místo rozjímání u moře a kochání se výhledem, rovnou musí postavit ke sporáku, aby nakrmily vyhladovělé členy pro dlouhé cestě. Rada k nezaplacení: v posledních chvílích před odchodem vyberte z mrazáku předem připravené a zamrazené jídlo v plastové krabičce. Ideální je guláš nebo něco z kuřecího masa s lehkou omáčkou. Než procestujete noc, zamrazené jídlo se vám v chladícím boxu částečně rozmrazí a ještě plní funkci místo zabírající mrazící kostky. Za těch pár minut, co ostatní připraví na stůl, uvaříte těstoviny nebo rýži jako přílohu.

TIP 2: do spodní části chladícího boxu umístěte před odjezdem hluboce zmrazené krůtí nebo kuřecí řízky. Večer po příchodu budou lehce rozmrazené, můžete je naložit do oleje s kořením a na druhý den připravit třeba na grilu nebo na pánvi zabalené do papíru na pečení. Co se týká zeleniny, vybírejte nemačkavé druhy a také druhy, které nevadnou. Například hlávkové zelí, kedlubny, mrkev, okurky, dýně, řepu. Na trhu pak můžete dokoupit jako čerstvou ingredienci levnou sezónní zeleninu, která by vám transport nevydržela. Stačí nakrájet, zakápnout olivovým olejem a/nebo balsamikem a jíst.

TIP 3: pokud bydlíte v rozumné vzdálenosti od místního trhu, dopřejte si dvakrát nebo třikrát za dovolenou čerstvou rybu. Je to výtečné jídlo, rychle upečené a zdravé. K tomu si můžete udělat salát z trvanlivých druhů zeleniny a ovoce, které vám bez újmy přežijí cestu, jako například salát z hlávkového zelí a mrkve, nebo salát z čínského zelí, kukuřice a červené cibule, nebo salát z červené řepy, pomerančů, jablíček a ořechů.

TIP 4: máte-li větší auto a jste zvyklí péct si v domácí pekárně, vezměte ji s sebou a pečte si na dovolené čerstvý, teplý, voňavý a levný chléb. Místo másla, které se špatně převáží můžete jako mazání na chleba sbalit avokádo – v různých stádiích zralosti. V týdnu postupně dozrají a na ně pak stačí jen trocha soli, spolu s křupavým domácím chlebem – delikatesa!

TIP 5: máte-li rádi jídla z těstovin, nejste odkázáni na tučné konzervované omáčky nebo na obyčejný kečup se strouhaným eidamem. Bylinky, česnek, parmezán, sušená rajčata, tuňák, olivy, olivový olej, pesto různých druhů. Mořské plody z lokálních zdrojů. Nekonečno variací. Mňam.

TIP 6: při celodenním ležení na pláži se často rezignuje na jinak celkem dietní stravování, hlad se zaplácává nesmyslnými sacharidy nebo sladkostmi. Ženy, které chtějí z dovolené odjíždět s plochým bříškem, se můžou klidně u některých z diet dostupných na trhu vybavit balíčkem na x dnů. Koktejl nahrazující jídlo se i na pláži lehce připraví, zasytí a rozhodně vám nepřidá na váze.

TIP 7: skleničky s hotovými jídly pro nejstarší batolata už mají chuť i konzistenci. Za cca 50 korun získáte plnohodnotné jídlo, perfektně balené, z kvalitních surovin a dietní. Nemusíte se přidávat do řad hamburgerových, palačinkových a hotdogových turistů, zbytečně tloustnout a katapultovat špatný cholesterol do nebetyčných výšin.

Tak příjemný nákup, šťastnou cestu a návrat ve stejné váhové kategorii přeji!

Xénia Křížová

historie-syru

Historie sýrů

Nedáte dopustit na lahodný kousek sýru? Pak se s námi pojďte dírkou v ementálu podívat do pestré historie všech lahodných, dobře uleželých, okořeněných i pikantních delikates.

Pomineme-li řecké a biblické legendy, první zmínky o tom, jak si kdo pochutnal na sýru, nalezneme u Sumerů. Opravdovým hitem se však stal až na stolech mlsných Římanů. Na opulentních hostinách u císařského dvora si dopřávali na dvanáct druhů této chuťovky a podtrhli tak chuť středozemního vína a kuliček hroznů.

Výroba sýru zdomácněla především v klášterech. Zde byl považován za postní potravinu a mniši se, naštěstí pro nás, nebáli experimentovat. Do přípravy zapojili ořechy, koření a bylinky. Právě díky klášterům došlo k rozšíření sýrů po celé Evropě. Již od 10. století známe například nejlepšího kamaráda těstovin, parmazán.

Na opravdový průlom v gastronomii si sýr musel počkat až do masové migrace obyvatel do měst v 19. století. Teprve potom mohly vzniknout mlékárny a továrny na zpracování sýru pro širokou veřejnost. Do té doby zůstávala výroba v rukou usedlostí a určená pro soukromou spotřebu. Jenomže mějte sýr pokojové teploty a vytahujte se s ním před sousedy z vedlejší vesnice, když všichni bydlíte ve světnici. Žádná výhra. Do této příšerné situace se museli vložit dva důležití pánové. Prvním byl německý chemik Justus von Liebig, který se zabýval zemědělskou chemií a sýřením sýru. Druhého průkopníka budete nejspíš znát. Louis Pasteur se zasloužil o fakt, že díky zahřátí mléka mají bakterie večerku. Tento zásadní průlom nás značně přibližuje ke známé Pláničkově metodě, nicméně je třeba dodat, že například ementál a gruyere, se vyrábí ze syrového mléka.Chuť a kvalitu sýru ovlivňuje nejen to, z jakého mléka je vyroben, ale také nadmořská výška, teplota a vlhkost vzduchu, kvalita pastvin a výkrm dojeného zvířete.

Samotný proces výroby, kdy je syrovátka oddělena od sýřeniny a je postupně solena a dochucována, způsobí výslednou strukturu, chuť a vůni nabízeného produktu, který se na vás usmívá z chladícího boxu INTERSPARu.

Tolik ke krátkému exkurzu do historie oblíbeného pokrmu. Pamatujte, že pokud pozvete drahou polovičku na lahev dobrého vína ve společnosti sýru, zvolíte stejnou taktiku jako mnoho generací před vámi. Podle posledního sčítání populace vám zaručujeme, že jste na dobré cestě.

Dobrou chuť